Szanda vár a kiadó vendégháztól 6 kilométerre
Szanda vár

 

Szanda vár:

Szanda várSzanda vára a berceli kiadó vendégháztól mindössze 6 kilométerre, akár egy közepes gyalogtúra keretében megközelíthető.

Szandaváralja felől jelzett úton, háromnegyed órás, közepesen nehéz túrával közelíthetőek meg az 528 méter magas álló vár romjai.

A megye számos pontjáról úgy tűnik, mintha egyedüli őrállója lenne a nógrádi Palócföldnek.

A felvezető túraút keresztezi a hegy derekán körbefutó sáncokat, melyek még egy őskori földvár nyomai. Szandavár keletkezési idejét és építőjének nevét nem ismerhetjük, de első ízben egy 1301-ben kelt iratban, mint királyi vár szerepel.

Tulajdonosai 1546-ig - amikor is a török elfoglalta - többször cserélődtek. 1551-ben Horváth Bertalan gyarmati várkapitány visszavette a várat, amely ezután rom lett. Ma is áll az öregtorony hét méter magas maradványa, alatta pedig jól felismerhető egy körülbelül négy méter átmérőjű ciszterna.


A vár omladozó falai közül tiszta időben a Mátráról a Börzsönyig, a Budai-hegységtől a Karancsig, sőt esetenként a Tátráig belátható a Cserhát, valamint a Zagyva- és Ipoly-völgye. A szandai Vár-hegy ma húszhektáros természetvédelmi terület. A romok alatt különleges, függőlegesen álló andezit oszlopok láthatók.